Spellen in groep 3

In de eerste helft van groep 3 hebben de kinderen met spelling geleerd om klankzuivere woorden te schrijven. Klankzuivere woorden schrijf je zoals je ze hoort.

Na de carnavalsvakantie leren de kinderen om ook niet-klankzuivere woorden te schrijven. Bijvoorbeeld: zing, bonk, zucht, spreeuw, mooi.

We starten met de spellingmethode ‘Staal’. In deze methode is de spellingaanpak van José Schraven verwerkt. Hierin staat de instructie door de leerkracht centraal. De kinderen krijgen die instructie dan ook iedere dag.

Ze leren de naam van de nieuwe categorie en de bijbehorende nieuwe regel, maar ook de eerder geleerde categorieën en regels worden iedere dag herhaald. Hierdoor zakt de kennis van de kinderen niet weg. Het leereffect is groter wanneer de kinderen de naam van de categorie en de spellingregel altijd op dezelfde manier uitgelegd krijgen. Daarom gebruiken we op school dezelfde categorienamen en spellingregels door de jaargroepen heen.

Ter info vindt u hieronder een link naar een filmpje over de methode Staal.

• staal gr 3
Terug naar de groepspagina