5x2=10

We zijn in groep 4 begonnen met het aanleren van de tafels. Het aanleren van de tafels speelt zich af in groep 4 en 5. De tafels van vermenigvuldiging vormen de basis voor vrijwel alle rekenhandelingen in de bovenbouw. Daarom is het zeer belangrijk dat kinderen de tafels goed kennen en blijven herhalen.

In groep 4 beginnen we met inzicht geven in hoe de tafels werken en wat er eigenlijk gebeurt bij keersommen. Ook leren de leerlingen vanaf groep 4 hun eerste tafels (1, 2, 3, 4, 5, 6 en 10) uit het hoofd (automatiseren=direct het juiste antwoord weten).

In groep 5 volgen de overige tafels (7, 8, 9) en wordt hard aan het tempo gewerkt. Aan het eind van groep 5 moeten de leerlingen alle tafels geautomatiseerd hebben. Dit is van groot belang om de deeltafels en tientaltafels -die al snel volgen- vlot en goed te kunnen maken.

Op school oefenen we de tafels met tafelliedjes (Youtube), tafelspelletjes, tafelwerkboeken, (oefen)tempotoetsen en tafelsommen tijdens de rekenlessen. Als er een tafel aangeboden is, neemt uw kind een blaadje mee naar huis met daarop de te leren tafel en de datum waarop de tafel opgezegd moet worden op school. Wilt u uw kind thuis ondersteunen bij het oefenen en blijven herhalen van de tafels?

Er zijn natuurlijk ook voldoende gratis apps te downloaden waarmee op een goede en leuke manier geoefend kan worden.

Succes!

• tafels